Η αποχή, τα κόμματα και η … Πόρτα

Ενα από τα χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών ήταν η σημαντική αποχή του εκλογικού σώματος. Ολοι ανεξαιρέτως οι «επώνυμοι» πολιτικοί ομίλησαν για ‘μηνυμα’ των εκλογέων προς το  πολιτικό σύστημα. Και όλοι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν το πάν για να προσελκύσουν ξανά αυτό το απέχον Σώμα.

Είναι όμως βέβαιο ότι αν ήταν και στις βουλευτικές εκλογές, μή υποχρεωτική η ψήφος, τότε και εκεί θα είχαμε τεράστια αποχή (τυπικά και στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι υποχρεωτική, όμως οι καταδίκες της Ελλάδος από το Ευρωδικαστήριο θα πήγαιναν..σύννεφο, γι’ αυτό και ουδείς ανακινεί τέτοιο θέμα και μάλιστα ο ΓΓ του Υπ.Εσωτερικών σε τηλεοτπικές δηλώσεις του, προεκλογικά, είπε ότι είναι ουσιαστικά … ανενεργές οι σχετικές διατάξεις !!!)

Κάποιοι κατηγόρησαν τους απέχοντες ως ιδιώτες ή αχρείους, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, τονίζοντας μάλιστα σε αντιδιαστολή, την ευρύτατη επιλογή, που καταδεικνύεται με την ύπαρξη τόσο των πολλών ψηφοδελτίων, όσο και του λευκού. Ομως το λευκό, πονηρά, θεωρείται άκυρο, ενώ αν συμμετείχε ισότιμα , όπως θάπρεπε, τότε αρκετές θέσεις δεν θα εκαλύπτοντο με εμφανή και άμεσα πολιτικά αποτελέσματα.

Δεν έχει επίσης θεσμοθετηθεί η σημασία του λευκού για την ακαταλληλότητα ενδεχόμενα του εκλογικού ερωτήματος, της εκλογικής διαδικασίας και ίσως και του τρόπου εκλογής. Φερ’ ειπείν γιατί ένας ψηφοφόρος ενός κόμματος να μην μπορεί να ψηφίσει το κόμμα του (δηλαδή τον μέλλοντα πρωθυπουργό) για την γενική πολιτική και ένα στέλεχος άλλου κόμματος ως απεσταλμένους του για το τοπικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. ‘Η γιατί δεν υπάρχει λίστα υποψηφίων εκλόγιμων αριστίνδην βουλευτών.

Δεν υπάρχει επίσης η επιτακτική εντολή προς τους βουλευτές (δηλαδή η δυνατότητα ανάκλησης των αντιπροσώπων) έστω και δι’ εξοστρακισμού, όταν έρχονται σε δυσαρμονία με τον εντολέα τους. Είναι πικρή η εμπειρία επ’ αυτού,  από την συμπεριφορά των περισσοτέρων ελλήνων ευρωβουλευτών, σε ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα, ακόμα και για θέσεις που δεν ήταν και το άπαν του ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Ειδικά στην ελληνική πολιτική ζωή ο βουλευτής (κατά το Σύνταγμα) αντιπροσωπεύει το Εθνος και έχει απεριόριστο δικαίωμα ψήφου κατά συνείδησιν. Τώρα, το πώς εννοούν ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι των κομμάτων αυτό το ‘απεριόριστο’, έχει νομίζω πάμπολλες φορές αποδειχθεί με το κουρέλιασμα του Συντάγματος, χάριν της κομματικής ‘πειθαρχίας’, ακριβώς από όλους αυτούς, που έχουν ορκισθεί να φυλάττουν το Σύνταγμα και με την διαβολή της προσωπικότητος του ‘αντάρτη’.

Οπότε τίθεται το ερώτημα: πώς μπορεί ο πολίτης να εμπιστεύεται ένα κόμμα όταν το ίδιο δεν σέβεται ούτε το Σύνταγμα, αλλά ούτε τον ίδιο τον πολίτη -μέσω του αντιπροσώπου του; Οι κομματικοί σχηματισμοί βέβαια έχουν έτοιμη την απάντηση: εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας….

-Αλλά, ώ αφελείς, αυτό θα ίσχυε αν είχατε όχι αντιπροσωπευτική, αλλ’ επιτακτική εντολή –την οποία βεβαίως απεχθάνεσθε, ως ο διάολος το λιβάνι, οπότε η ανάκλησή σας από την εξουσία θα ήταν βεβαία.

Αλλωστε, όπως παρατηρεί ο Γιάννης Γεράσης, οι σύγχρονοι, γιγαντιαίοι κρατικο-κομματικοί σχηματισμοί βρίσκονται στον κολοφώνα της δόξης των..Για την ακρίβεια η μόνη αλήθεια την οποίαν εκπροσωπούν , επιβάλλουν και υπηρετούν ,αυτές οι άκαμπτες και μονολιθικές δομές, είναι η «αλήθεια» της διαχείρισης της εξουσίας τους και των εξ αυτής ωφελειών τους, συνεπώς όλες οι ιστορίες περί σκανδάλων υπαρκτών και ανύπαρκτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διαπάλη με τα -κατ’ ακολουθίαν, αναδυόμενα εκάστοτε κέντρα διαπλοκής.

Ο πολιτικός λόγος των κομμάτων αυτών δεν είναι παρά η κορύφωση του μονοδιάστατου μονόλογου της συγκεντρωτικής εξουσιαστικής δομής, σύμφωνα με μεσαιωνικές και φεουδαλικές ‘κοινωνικές’ σχέσεις, στις οποίες είμαστε ‘χωμένοι ως τ’ αυτιά’. Αντίληψη που υπάρχει κραταιά και κρατούσα , με την ‘απεριόριστη’ δύναμη πόρων, που έθεσε –ίσως προσωρινά, η παγκοσμιοποίηση.

Και ενώ οι κομματικοί παρατρεχάμενοι εγκαλούν τους πολίτες να διαβούν την ‘πόρτα’ και να ξαναμπουν στο κομματικό ‘σπίτι’ , δεν αντιλαμβάνονται ποιά είναι η δική τους θέση ως προς το κατώφλι.

Μήπως ήρθε ο καιρός να τους δείξουμε την…πόρτα.

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: