Πού χάθηκαν οι ξένοι επιστήμονες?

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός Πρωθυπουργός, περηφανευόταν για  τους επιφανείς οικονομολόγους νομπελίστες ή μή, συνομιλητές του, ένα είδος επιστημονικών “κολλητών” και για τις επιστημονικές συνάξεις που έκανε με τρανταχτά ονόματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόλις ανελάμβανε την κυβέρνηση, θα εφάρμοζε , προσκαλώντας τους και επίσημα, τις όποιες επιστημονικά αποδεδειγμένες λύσεις, συνταγές για την άμεση έξοδο από την οικονομική κρίση, για την συνακόλουθη ανάπτυξη  καθώς και για την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και απόψεων σε κάθε τομέα παρέμβασης του Δημοσίου.

Αναρωτηθήκατε άραγε, τί έγιναν; πώς και δεν ήρθαν να βοηθήσουν όλοι αυτοί οι σοφοί;

Μήπως τους έφαγε το … σκοτάδι; Μήπως έπαψαν να είναι επιστήμονες; Μήπως τούς πήραν πίσω τα νόμπελ και τις βραβεύσεις ή μήπως απολύθηκαν  από τα Πανεπιστήμια ως αποτυχόντες;

Μην ανησυχείτε. Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Οι άνθρωποι, εξ όσων γνωρίζω, χαίρουν υγείας βιολογικής, επιστημονικής και εργασιακής.

Απλούστατα η δική μας κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει την οικονομική επιστήμη, τον Θουκιδίδη (ρώμη και πίστη επιστήμης μαζί) και το πανάρχαιο  ‘συν Αθηνά και χείρα κίνει’ . Γιατί στην περίπτωσή μας, έχει μια άλλη ανάγνωση. Μου φαίνεται δηλαδή ότι δεν είναι επίκληση προς τον οποιοδήποτε θεό, αλλά προς την Αθηνά – Σοφία, δηλαδή την επιστήμη, όμοια με το Θουκιδίδειο δύναμις μετά πίστεως επιστήμης.

Νομίζω δηλαδή ότι η κυβέρνηση (τού ‘λεφτά υπάρχουν’) είχε προαποφασίσει να μην εφαρμόσει ούτε μία από τις επιστημονικά πρόσφορες μεθοδολογίες και να παραπέμψει την χώρα δεσμια, στις βουλές των ταμειολογιστών και όχι οικονομολόγων, τού ΔΝΤ.

Το πόσο αντιεπιστημονικά λειτούργησε φαίνεται και από τις πρόνοιες τού μνημονίου αλλά και από τον προσαρμοσμένο προϋπολογισμό. Οπου προεβλέπετο μή ουσιαστική αύξηση του πληθωρισμού ενώ αυξάνονταν ραγδαία οι έμμεσοι φόροι. Οπου προβλέπονταν αύξηση εσόδων ενώ περιεκόπτοντο δραστικά τα εισοδήματα και οι κοινωνικές ασφάλειες. Οπου προέβλεπαν ανάπτυξη της οικονομίας ενώ περεκότπονταν οι δημόσιες δαπάνες ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις τους.

Τέτοιες όμως οικονομικίστικες ταμειοπολιτικές, δεν θα διενοείτο να προτείνει, ούτε φυσικά να εφαρμόσει ουδείς από τους επιφανείς συνομιλητές τού κ. Παπανδρέου,ανεξαρτήτως σχολής οικονομικής σκέψης.  Γιατί απλούστατα σέβονται τον επιστημονικό εαυτό τους. Οχι μόνο σε κράτη αλλά ούτε (τηρουμένων των αναλογιών) σε μικροεπιχείρηση.

Και ακριβώς επειδή αυτοί οι ‘κολλητοί’ δεν θα εδέχοντο επ’ ουδενί, να εμφανιστούν ή να συσχετισθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις άκρως αντιεπιστημονικές πρακτικές, απλούστατα χάθηκαν από το κυβερνητικό και κομματικό πολιτκό λεξιλόγιο .

Οπότε προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: γιατί η “σοσιαληστική” κυβέρνηση απέφυγε να πράξει τα παγκοίνως αυτονόητα και επιστημονικά αποδεκτά; Γιατί έστω και αν εξελέγη με πολιτικά ψεύδη, δεν προχώρησε σ’ αυτά που οι πρώην ‘κολλητοί’ συνιστούσαν;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα ο κ. Παπανδρέου απήντησε από την αρχή ότι “χάνουμε μέρος τής εθνικής μας κυριαρχίας”, προτού καν επιλεγεί τύποις έστω η μέθοδος εξόδου από την κρίση.

Και επειδή είναι επίσης γνωστό , ακόμη και στον πλέον στυγνό νεοφιλελεύθερο κόσμο ότι ουδείς καθίσταται δούλος για χρέη, αμείλικτη έρχεται η σκέψη ότι κάτι άλλο έχει προαποφασισθεί πέραν τής οικονομίας. Κάτι που έχει σχέση με τις ευρύτερες ανακατατάξεις που άρχισαν στα Βαλκάνια με την διάλυση και τους βομβαρδισμούς  τής  πρώην  Γιουγκοσλαβίας.Αυτά όμως συν Θεώ στο επόμενο.

Δημοσιεύθηκε στον Πατρινό Τύπο τής 9/8/2010

Advertisements

Ετικέτες:


Αρέσει σε %d bloggers: