Θα αποτολμήσει η Κυβέρνηση την μοιρασιά ?…

“…τής Ελληνικής Θάλασσας με τούς Τούρκους?”. Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του άρθρου αυτού.  Δυστυχώς η Ελλάδα πλέον βρίσκεται λίγες ‘μέρες’ πριν την εκχώρηση στους Τούρκους, κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται επίσημα από τις Συνθήκες του Μοντραί (1932), τής Ενσωμάτωσης τών Δωδεκανήσων (1947) και βεβαίως από την Σύμβαση τών Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο τής Θάλασσας (1982).

Ενώ δηλαδή τα θαλάσσια σύνορα τής Ελλάδος, το δικαίωμα χωρικών υδάτων και Αλιευτικής Ζώνης στα 12 μίλια, τής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στα 200 μίλια,  είναι νομικά κατοχυρωμένα, και για όλους δεσμευτικά η Τουρκία συνεχώς ροκανίζει στην  πράξη τα όρια αυτά δοκιμάζοντας το εύρος υποχώρησης τής Ελλάδος.

Πράγματι σ’ όλους τούς εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς όπως ICAO, ΕΕ αλλά και σε επίπεδο κρατών, η Τουρκία συνεχώς παρεμβαίνει και επιτυγχάνει να μην δημιουργηθούν γενικευμένες πρακτικές υιοθέτησης και εφαρμογής των δικαιωμάτων, όπως κανονικά προβλέπουν οι Συνθήκες.

Ετσι καμμία ελληνική κυβέρνηση, κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90, δεν ενεργοποίησε ποτέ τα 12 μίλια και την ΑΟΖ, αλλά αποδέχθηκαν εν τοις πράγμασι να μην θέσουν το ζήτημα αυτό στην Τουρκία (η οποία βέβαια άσκησε το δικαίωμα της και όρισε ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα με Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία).Το μόνο που μονότονα τούς επετρέπετο να θέτουν ήταν ο καθορισμός τής υφαλοκρηπίδος, μιάς παρωχημένης και υπερκερασμένης από την ΑΟΖ έννοιας και διαφοράς. Ακόμα και η Κύπρος που ζητούσε συνεχώς από την Ελλάδα (εδώ φαίνεται ο πατριωτισμός αυτών που ζητούν από τον Λαό να φέρεται ως ..πατριώτης αλλά μόνο για να δώσει λεφτά) συνάντησε πλήρη άρνηση.

Μόνο πρόσφτα η κυβέρνηση Καραμανλή έβγαλε από το ψυγείο την ΑΟΖ σε σχέση με την Αλβανία και την Αίγυπτο, χωρίς όμως η συνεχώς μειδιώσα τότε ΥΠΕΞ να φροντίσει να ‘τσιμεντάρει’ την συμφωνία με την Αλβανία συνδυάζοντάς την με την προσχώρηση της, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ ή Σέγκεν. Ούτε βέβαια να επιβάλλει στην Αιγυπτο το ότι το Καστελλόριζο (γιατί αυτό είναι το πρόβλημα τής Τουρκίας) έχει ως Ελληνική Επικράτεια, αλλά και ως μέλος της ΕΕ, ΑΟΖ.

Αποτέλεσμα η Τουρκία -μόλις ήρθαν οι ‘Σοσιαληστές’, και ανέμισαν διθνώς τα περί μειωμένης Εθνικής Κυριαρχίας, να ‘πείσει’ την Αλβανία να κηρύξει αντισυνταγματική την συμφωνία, να πάρει διευκολύνσεις ελλιμενισμού τού στόλου της, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις περί ΑΟΖ με την Αιγυπτο (παρ’ ότι δεν  έχει θαλάσσια σύνορα λόγω Καστελόριζου), να πάρει από την ομόδοξη Σερβία τα Δημόσια Εργα και να σφίγγει οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά την θηλειά γύρω από την Ελλάδα.

Τούτων δοθέντων αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έπιασε ξαφνικά πρεμούρα τους Τούρκους, στο να έλθουν στις 22 Οκτώβρη με Ερντογάν και Νταβούτογλου, για να παρακολουθήσουν Συνέδριο για τις ….κλιματικές αλλαγές (που όμως δεν αποδεικνύονται επιστημονικά) και να συνομιλήσουν με την Μπιρμπίλη. Αλλά ενορχηστρώνουν με όλα τους τα μέσα και προβάλλουν παντού την δήθεν άρση του casus belli (που μόνοι τους επέβαλλαν !! αλλά και δεν τους στοιχίζει τίποτε) με αντίστοιχη άρση κυριαρχικών δικαιωμάτων τής Ελλάδος που θα τής στοιχίσει τραγικά πολλά.

Και ευθύς αμέσως (όχι αργότερα) η Θουκιδίδεια Εξωτερική Πολιτκής τής Τουρκίας, θα αναγκάσει την, λεγομένη, Κυβέρνηση τού Μνημονίου και σε άλλες υποχωρήσεις από την Κύπρο μέχρι την Θράκη.

Εκτός αν ο Λαός σταματήσει την επικίνδυνη κατηφόρα τής Κυβέρνησής του, την πρώτη Κυριακή τού Νοέμβρη.

Δημοσιεύθηκε στον Πατρινό Τύπο τής 11-10-2010

Advertisements

Ετικέτες: , ,


Αρέσει σε %d bloggers: