Τι δεν μάς είπε ο κ. Προβόπουλος;

Ο Διοικητής τής ανεξάρτητης, υποτίθεται, Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), απευθυνόμενος με την πρόσφατη έκθεσή του (26/10/2010) προς την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή σε όλους εμάς (λέμε τώρα), που συνιστώ να διαβάσετε από την ιστοσελίδα τής τράπεζας, φαίνεται να ‘ξέχασε’ ορισμένες πραγματικότητες και έτσι μας γέμισε με ωραιοποιημένο τρόμο:

-Είπε ότι με την κρίση έγινε ορατό το πρόβλημα της οικονομίας μας, ξέχασε όμως παντελώς την μούγκα του ίδιου αλλά κυρίως του ανεκδιήγητου προκατόχου του. Όταν όφειλαν να προειδοποιήσουν χωρίς περιστροφές τον Ελληνικό Λαό, για το πού μας πήγαιναν η ΟΝΕ, το Χρηματιστήριο και οι Ολυμπιακοί του Σημίτη.

-Είπε ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ μάς ‘έσωσαν’, ξέχασε όμως να αναφέρει ότι το πακέτο των χρημάτων όδευσε αποκλειστικά στην μετατροπή του χρέους μας προς τις ξένες τράπεζες από μη εγγυημένο, σε ενυπόθηκο, υπό την εξευτελιστική αποδοχή μάλιστα, εφαρμογής του Αγγλικού Δικαίου, επί όλης της Δημόσιας περιουσίας.

-Κόλλησε με τα προνόμια των αμοιβών του Δημοσίου, ξέχασε όμως να αναφερθεί στα δικά του και των προκατόχων του και φυσικά στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κινείται στα όρια τής ευρωπαϊκής φτώχειας.

-Μίλησε για παραοικονομία, δεν θεώρησε όμως σημαντικό, να μας πεί πώς την υπολογίζει. Ετσι γενικώς και αορίστως μόνο ως άλλοθι περικοπών μισθὠν και κοινωνικών παροχών μπορεί να χρησιμεύσει.

-Αναφέρθηκε σε διαδικασίες και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, λησμόνησε όμως να πεί ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα κάνει δέκα ημέρες αντί για ένα μήνα να ανοίξει μια επιχείρηση , αλλά πόσο τραβιέται κανείς επί δεκαετίες μετά το κλείσιμό της (Ο τραγέλαφος της περαίωσης, δείχνει την πραγματικότητα).

-Η ύφεση λέει, μείωσε την ζήτηση δανείων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκαν οι καταθέσεις και έτσι οι καημένες οι τράπεζες έχασαν ρευστότητα. Τώρα το γιατί τόσα χρόνια άφηνε τις τράπεζες να κόβουν συνεχώς ψεύτικο χρήμα, με υπερπροσφορά δανείων και ότι τώρα που πραγματικά οι επιχειρήσεις τα χρειάζονται δεν παίρνουν, είναι κάτι που δεν μας το εξηγεί. Α, ναι γράφει όμως ότι φταίνε οι εργασιακές σχέσεις και πρέπει να ενισχυθεί η …ευελιξία τους, δηλαδή “δούλευε για ένα ξεροκόμματο σε άθλιες συνθήκες και να είσαι ευχαριστημένος που έχεις δουλειά”.

-Παραθέτει δεκάδες πίνακες και στατιστικά, πλήν όμως αδυνατεί αυτός, υπεύθυνος τραπεζίτης να υπολογίσει το έλλειμμα του 2009 γιατί, λέει, δεν το ανακοίνωσε ακόμη η Eurostat (!!!). Το γεγονός ότι η Eurostat παίρνει τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή λίγα μέτρα δρόμος από την ΤτΕ) είναι κάτι που αποσιωπάται και έτσι  μπορεί να μιλά αορίστως για κινδύνους.

Ενδεικτικά αναφέραμε τα παραπάνω για να δείξουμε πόσο ακαταλαβίστικα ή ωραιοποιημένα μπορεί κάποιος να μιλά συσκοτίζοντας την πραγματικότητα:

-Ότι το έλλειμμα αφορά τις υπερτιμημένες εξαγωγές των άλλων χωρών, και τους τόκους τους.

-Ότι μια κρίση ελλείμματος μετετράπη με ευθύνη τής κυβέρνησης αλλά και της ΤτΕ σε κρίση δανεισμού.

-Ότι το πρόβλημα είναι το χρέος πού είναι απολύτως ανέντιμο (γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αυτό οι διεθνείς πιστωτές).

-Ότι οι σαπουνόφουσκες της κυβέρνησης περί εντίμου στάσεως και ότι ‘μαζί φάγαμε όλα’ έχει σαν μοναδικό σκοπό την νομιμοποίηση ακριβώς αυτής  τής ανεντιμότητος, μέχρι να ολοκληρωθεί η ενυπόθηκη διασφάλισή του και το ξεπούλημα δια παντός της Ελλάδος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της και ιδιαίτερα του Αιγαίου.

-Ότι η όποια διαπραγμάτευση, για το παλιό χρέος μόνο πρέπει να γίνει, ώστε να τεθεί σε σωστή βάση (μια και ουσιαστικά δημιουργήθηκε με τεράστιες εκπτώσεις ως και 30% των αγοραστών ομολόγων, όπως εύστοχα αναφέρει σε μελέτη του ο κ. Βιλλιάρδος http://www.casss.gr) και διάρκεια.

Αλλά για όλα αυτά χρειάζεται κυβέρνηση που να ἐχει το σθένος να τα θέσει, υπηρετώντας το συμφέρον του Λαού , χωρίς βεβαίως ρίξιμο των πιστωτών και κυρίως με άνοιγμα των αγορών τους στα βασικά καλά προϊόντα μας, που απέχουν παρασάγκας σε ποιότητα αυτά που μας ταϊζουν, εκβιάζοντας μας στην ουσία με τα δάνεια και παίζοντας με τις τιμές.

Δημοσιεύθηκε στον Πατρινό Τύπο τής 8-11-2010

Advertisements

Ετικέτες: , , , , ,


Αρέσει σε %d bloggers: