‘Χάσαμε’ τά … Γιάννινα

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, δυστυχώς έτσι είναι. Κι΄ όχι μόνο αυτά, αλλά και την Αρτα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα, την Λευκάδα, την Ιθάκη.

Ολες αυτές οι περιοχές απέκτησαν και ενδοχώρα, και πρωτεύουσα, αλλά και μεγάλο λιμάνι και διεθνές αεροδρόμιο: την Θεσσαλονίκη. Μεθοδικά και διαχρονικά οι Ηπειρώτες ταγοί τών πόλεων, ανεξάρτητα από πολιτικές, αντιθέσεις και ψηφουλάκια, πίεσαν και πέτυχαν τον σχεδιασμό, κατασκευή και ολοκλήρωση τού δικού τους κομματιού από την Εγνατία, δίνοντας προτεραιότητα έναντι κάθε άλλου έργου.

Ετσι πάς από τα Γιάννινα στο Μέτσοβο σε λιγώτερο χρόνο από ότι Αγυιά – ΤΕΙ. Τα Γρεβενά σε λιγώτερο από μία ώρα και η Θεσσαλονίκη στις 2 ώρες και δέκα λεπτά, χωρίς ζόρισμα. Από Γιάννινα πας θάλασσα (Ηγουμενίτσα, Πάργα) σε είκοσι λεπτά. Οσο για την Αθήνα είναι πλέον κοντύτερα μέσω Μετσόβου και πολύ φθηνώτερα μια και δεν πληρώνουν την Γέφυρα. Επί πλέον και ακίνδυνα εν σχέσει με τον δρόμο Πάτρας Αθήνα. Ακόμη και για ιατρικές ή νοσοκομειακές υπηρεσίες παύει να είναι ελκυστική η Πάτρα και προτιμάται η Θεσσαλονίκη.

Μόλις ολοκληρωθεί και ένα μικρό κομμάτι Αρτας – Εγνατία, φεύγει ολοκληρωτικά και η Αρτα από την …δυτική Ελλάδα. Για την ακρίβεια φεύγει και η Πάτρα, μιά και η Θεσσαλονίκη έρχεται πιό κοντά μέσω Ιωαννίνων.

Αλήθεια, εσείς και οι προκάτοχοί σας, δημαρχαίοι, νομαρχαίοι, περιφερειάρχες (με μικρά γράμματα, κύριε διορθωτά) τι κάνατε αντίστοιχα για την Αχαϊα και την Δυτική Ελλάδα από πλευράς εθνικού δικτύου;  Τίποτα. Μήπως κλείσατε Γέφυρα, Εθνικές, ή τα Διοικητήρια σαν διαμαρτυρία και σαν πίεση στην κυβέρνηση; Ούτε κατά διάνοιαν. Αφήσατε εγκληματικά να σκοτώνονται στις σκοτώστρες Πάτρας – Πύργου και Πάτρας – Αθήνας, που λέγονται δήθεν  ‘εθνικές’, εκατοντάδες άνθρωποι. Ξεκάνατε δισεκατομμύρια ευρώ από την περιοχή αυτή. Γιατί με τόσα αποτιμώνται θάνατοι, τραυματισμοί  και αναπηρίες. Πολλά περισσότερα από όσα θα πάρετε για επιχορήγηση τού …έργου σας.

Τα βλέπατε, τα γνωρίζατε και ενημερωνόσασταν από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά. Σας προσκαλούσαν στην διαμόρφωση τών έργων πρίν ‘βγούν’ στον αέρα. Και εσείς εκεί, απτόητοι, ανέτοιμοι και μακράν κάθε παρέμβασης. Μόνο μεγαλοστομίες στα τοπικά κανάλια.

Μια και αναφέρθηκα σ’ αυτά, σας λέω ότι παρακολούθησα στην Ηπειρο πώς λειτούργησαν ΜΜΕ και υποψήφιοι την πρώτη Κυριακή. Καμμιά ωραιοποίηση, κανένας μονόλογος. Ο κάθε υποψήφιος ήταν απέναντι σε πέντε έξι δημοσιογράφους, οι οποίοι τον έγδερναν (μεταφορικά). Η μιά ερώτηση πιό σκληρή από την άλλη. Σε σημείο που –ακόμη και εγώ, αγανάκτησα. Αλλά απάντησαν σε όλα. Ο καθένας με την πολιτκή του, βεβαίως, όμως διέκρινες αμέσως στο βλέμμα τους και στην φωνή τους, αλλά και στα επιχειρήματά τους, την πάνω από όλα, αγάπη για τον τόπο τους. Και αυτό μετεδίδετο αβίαστα και ανυπόκριτα στον τηλεθεατή· όπως επίσης και η αδιαφορία κάποιων υποψηφίων, που γι αυτό ‘πάτωσαν’.

Ρητά παρέθεσαν οι σοβαροί υποψήφιοι όχι μόνο τί μπορούν να κάνουν και με ποιά χρηματοδότηση, αλλά κυρίως τί δεν μπορούν να κάνουν (!!!) και γιατί. Κάτι που, ειλικρινά,  πρώτη φορά άκουγα. Ξεκίνησα να παρακολουθώ βαριεστημένα και κατέληξα να απολαμβάνω τόσο τους δημοσιογράφους, όσο και τους υποψηφίους και να ενημερώνομαι χωρίς αερολογίες και φληναφήματα, για τα προβλήματα τών Ιωαννίνων και τής περιφέρειας Ηπείρου.

Μπορείτε να αποτολμήσετε μια σύγκριση; Λίγο δύσκολο. Και μάλιστα έχοντας εμείς το πλεονέκτημα τής ομαλώτερης εδαφικής μορφολογίας. Μιλώντας για έδαφος,  πήγα σε χωριό τής Πίνδου, στην Βωβούσα, με καταπληκτικό ξενώνα καταφύγιο. Με δωρεάν ντόπιο τσίπουρο. Στο δε κεντρικό σαλόνι ανάμεσα στο τζάκι, ξύλινα τραπέζια, τον δωρεάν υπολογιστή με ιντερνετ, υπήρχαν κιθάρες και αρμόνια για τούς πελάτες.

Με 30 ευρώ την βραδιά τέσσερα (!!!) άτομα στην κορυφή τής Πίνδου. Εκεί που έγινε ο τάφος τής Τζούλια. Είπατε τίποτα;

Δημοσιεύθηκε στον Πατρινό Τύπο τής 15-11-2010

Advertisements

Ετικέτες:


Αρέσει σε %d bloggers: