‘Θάψτε’ τούς Τρείς και μερικούς Αλλους

Είναι δυνατόν, κάθε χρόνο, στις 30 Γενάρη, την γιορτή τών Τριών Ιεραρχών, να ακούνε τα παιδιά μας, τα συνήθη, εντέχνως αποσπασθέντα και συρραφέντα χωρία, ώστε να εμφανίζουν τούς Τρείς να μιλάνε γλυκανάλατα για τούς ‘Μαθητές’, για το διάβασμα και τον Χριστό; Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, σχεδόν στα κείμενα όλων τών ορθοδόξων Πατέρων, που εμφανίζονται στα βιβλία τών Θρησκευτικών; Είναι δυνατόν να θαβονται όλα τα επικίνδυνα για την εξουσία και τον καπιταλισμό χωρία; Τί κάνουν οι Θεολόγοι, Οικονομολόγοι, Φιλόλογοι και τι διδάσκουν στα παιδιά μας;

Εξηγούμαι παραθέτοντας μερικά αποσπάσματα:

Στην Θεία Λειτουργία λέμε: ‘τα Σα εκ τών Σών Σοί προσφέρομεν’ και συνεχίζει ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι τα δκά μου και δικά σου είναι ψιλά άνευ κυριότητος ρήματα.

Ο Αγιος Βασίλειος αφού ξεκαθαρίζει ότι τα ρούχα που έχεις, απλώς τα φυλάσσεις για τους γυμνούς, το ψωμί για τους πεινασμένους και τα χρήματα σου γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη, κεραυνοβολεί: λωποδύτη λέμε όποιον γδύνει τον ντυμένο, όμως πώς πρέπει να αποκαλούμε αυτόν που δεν προσπαθεί να ντύσει τον γυμνό; Πάπαλα ο εφησυχασμός. Δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη με καθεστώτα ακόμα και ‘σοσιαλιστικής’ κοπής, που φτιάχνουν την (κατά Ζουράρι) ‘γυμνητεύουσα’ τάξη.

Ορθοτομεί ο Αγιος Γρηγόριος Παλαμάς ότι ‘επειδή ο καθένας δεν μπορεί να παράγει όλα όσα τού χρειάζονται οπωσδήποτε όμως τα έχει ανάγκη όλα, μέσο ευρέθη το νόμισμα.’.  Στοπ στα ‘ελάχιστα’ όρια διαβίωσης και στούς ελάχιστους μισθούς. Απόλυτη ισομοιρία. Οχι μόνο εγώ Φεράρι. Και σαφέστατο στοπ στους τόκους, δηλαδή στις τράπεζες. Γιατί ο τοκογλύφος δεν αφαιρεί μόνο την ψυχή του και τού οφειλέτη, αλλά και τής πολιτείας., αφού το κέρδος δεν προέρχεται από την χρήση τού χρήματος. Αριστοτελικό στόπ και στα κάθε είδους ΔΝΤ.

Τα χρήματα τού κάθε πλούσιου δια τούς πτωχούς τής κοινωνίας δωρείται αυτά ο Θεός, αλλοιώς αν δεν τα δώσουν ως φονιάδες θα κριθούν, κανοναρχεί επί Τουρκοκρατίας ο Μανουήλ Νοτάριος τού Μαλαξού και ο Γρηγόριος Παλαμάς, πλήρως διαγράφοντας τα περί ‘αξιομισθίας’ φληναφήματα, προτρέπει τούς πλουσίους στην αντίδοση αυτών τών δώρων ώστε την Ευθύνη, τής στέρησής τους από αυτούς που έχουν ανάγκη, να διαφύγουν.

Κι όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι Πατέρες, μπολιάζουν την Ελληνική Φιλοσοφία με τον Χριστιανισμό, κρατούν την ελευθερία και ιερότητα τού ατόμου, διαλύουν κάθε είδους σχέσεις ιεραρχίας, εξουσίας και εργασίας βασισμένες στις συγγένειες και φυλές, καταδικάζουν την εξουσία να έχει νομιμότητα μόνον εφ’ όσον διακονεί και προτάσσουν οικουμενικότητα και αναγνώριση τής ετερότητος του Προσώπου. Αρκετά για να πεταχτούν δια παντός, στα σκουπίδια, από τους ταγούς τού Υπουργείου (α-)Παιδείας.

Και κάτι για τους τεχνοκράτες: στο τί είναι ύλη η φιλοσοφία και επιστήμη αδυνατούσαν για αιώνες να απαντήσουν. Προτού όμως φθάσουμε στην σύγχρονη Φυσική, η μοναδική πρόταση που ερμήνευσε την σύσταση της ύλης, διατυπώθηκε 15 αιώνες πριν. Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης και ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής είδαν την ύλη ως γεγονός ενέργειας και την σύστασή της ώς συνδρομή και ένωση λογικών ποιοτήτων (Χ. Γιανναράς). Η σύγχρονη φυσική δεν την περιγράφει, πλέον, ως δεδομένη οντότητα, αλλά ως ενεργειακή κατάσταση.

Γιατί να μάθουν όλα αυτά τα παιδιά μας; Για να μάς ξεφορτωθούν μια ώρα αρχύτερα; Ασε, ας θάψουμε καλύτερα τα κείμενα όλων αυτών και μερικών άλλων.

Advertisements

Ετικέτες: , , ,


Αρέσει σε %d bloggers: