Επικίνδυνη Οίησις ή Υβρις;

κκ. Μέλη τής κυβέρνησης, η αρχή τής πλειοψηφίας, η οποία (λέμε τώρα) σάς ανέδειξε και την οποίαν κατά κόρον χρησιμοποιείτε στο Κοινοβούλιο, είναι «συμβατική αρχή επιλύσεως προβλημάτων» (Γ. Γεράσης) εξουσιαστικής τάξεως και αντιμετώπισης, πολλές φορές, συγκρουομένων συμφερόντων και όχι πηγή τής απόλυτης αλήθειας. Είναι ένας από τούς τρόπους λήψης αποφάσεων, εν ονόματι τών ‘πολλών’, έτσι που, αυτό που αποφασίζεται, να είναι, όχι κατ’ ανάγκην το σωστό ή δίκαιο, αλλά απλώς το ανεκτό, ώστε να γίνει αποδεκτό.

Υπ’ αυτήν την έννοια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η λειτουργία σας, έχει καθαρά εργαλειακό και πρακτικό χαρακτήρα, η αρχή τής πλειοψηφίας (το εν γένει κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό σύστημα), έχει ως προαπαιτούμενο την αντιπολίτευση, για την αποφυγή ολοκληρωτισμών και αυθαιρεσιών. Αντιπολίτευση όχι μόνο στην Βουλή, αλλά στον επιστημονικό και κανονιστικό λόγο πάνω στον οποίον θεμελιώνετε τις αποφάσεις σας, τούς προτεινόμενους νόμους και τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλεστε.

Οπως γνωρίζετε, από τα εκπαιδευτικά καθιδρύματα από τα οποία επεράσατε, όλες οι προτάσεις, βασίζονται πάνω σε θεωρίες, που υπόκεινται σε ανελέητη κριτική μέσω τού διεπιστημονικού διαλόγου. Είναι αποδεκτές και χρήσιμες, υπό την αίρεση, πάντοτε, τής μελλοντικής, επιστημονικά, απόρριψής τους (αλλαγή παραδείγματος, όπως λέγεται). Με αυτόν τον τρόπο δεν υφίστανται ούτε αλάθητο ούτε απόλυτη ερμηνεία ούτε κυρίαρχος λόγος.

Τούτων δοθέντων μού κάνει άσχημη εντύπωση η επαναλαμβανόμενη επωδός σας, στις όποιες αντιπολιτευτικές αιτιάσεις, ότι τις τάδε απόψεις σας, τίς είχατε –λέει, στο Πρόγραμμα τού κόμματός σας. ‘Ε και; Ή αυτά που φέρνετε ως Νόμους αντέχουν στoν επιστημονικό και κριτικό Λόγο ή πετάχτε τα. Επί πλέον το μοναδικό ‘συμβόλαιο με το λαό’ δεν είναι οι ‘δεσμεύσεις’ δήθεν τού προγράμματός σας, αλλά το Σύνταγμα (μήπως γι’ αυτό ατενίετε διακαώς το 2014 ώστε να μπορέσετε να τού αλλάξετε τα φώτα;).

Πάρτε παράδειγμα το Νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα: είστε ή όχι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάστασή τους με τις αθρόες δημιουργίες Τμημάτων και Ιδρυμάτων. Εϊστε ή όχι υπεύθυνοι για την μαζική και άκριτη εισαγωγή τών πάντων. Είστε ή όχι εκείνοι, που δεν επέτρεπαν στα ΑΕΙ την αυτοτέλεια. Ζητήσατε μήπως συγγνώμη; Ποτέ. Και σε ποιά αρχή βασίζετε την νέα πρότασή σας; Στην …‘πολυπολιτισμική’ γνώση !!. Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε σωστά, αλλοιώς βρίσκει την παράγωγο συναρτήσεως ο Κινέζος, αλλοιώς ο Ελληνας, αλλοιώς ο Αμερικανός. Ο καθένας με τον ….πολιτισμό του.

Αλλο παράδειγμα το Θέμα τής Υγείας. Από που κι’ ως πού η Υγεία, η Ασθένεια και Θεραπεία, τού Ελληνα Πολίτη, εξαρτάται από το Επαγγελματικό Ταμείο του και τίς υποδομές του; Πού είναι η βασική αρχή της ισότητος όλων τών πολιτών στο δικαίωμα πλήρους περιθάλψεως; Τι σχέση έχουν τα Ταμεία με την ποσότητα και ποιότητα τών ιατρικών παροχών; Αυτό είναι θέμα τού κράτους και τής γενικής φορολογίας και ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως επαγγελματικού Ταμείου ή οικονομικής δυνατότητος, πρέπει να έχει απεριόριστο δικαίωμα στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και φάρμακα (αν θέλει καλύτερες ξενοδοχειακές παροχές, ας πληρώσει, αδιάφορο). Ολα τα άλλα είναι βερνικώμένα σχέδια κατάργησης τής Υγείας και Περίθαλψης ως δημοσίων αγαθών.

Παραδεχθείτε επιτέλους ότι κάνατε λάθη και ζητείστε μία συγγνώμη. Ετσι μόνο θα Συν-Χωρείτε με το σύνολο τής κοινωνίας. Ειδ’ αλλως η οίησή σας θα θεωρηθεί ύβρις, την οποίαν όπως καλά γνωρίζετε, οι θεοί πάντοτε τιμωρούν.

Δημοσιεύθηκε στον ‘Πατρινό Τύπο’ τής 7/2/2011

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: