Οι ‘Δόν Κιχώτες’ Υπουργοί τής Υγείας

Ακούω τούς θλιβερούς Υπουργούς Υγείας να μιλάνε για τις εκστρατείες τους ενάντια σε δύο θέματα: υπερκοστολόγηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ‘πλαστές’ συνταγογραφήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις ξιφουλκούν ως Δον κιχώτες εναντίον ανεμομύλων. Εξηγούμαι:
-Στην πρώτη περίπτωση βασική αιτία είναι η αποπληρωμή, τών τιμολογίων, από τα Νοσοκομεία, τού …Αγίου Τάδε, όπως ευφυώς αναφέρουν οι εταιρείες.
Μπορεί κάποια εταιρεία να δεχθεί να πουλήσει με μακροχρόνια αποπληρωμή, δηλαδή να χρηματοδοτήσει έναν πελάτη. Ουδεμία όμως μπορεί να χρηματοδοτεί πολλούς πολλές φορές. Να παίζει, δηλαδή, τον ρόλο τής Τράπεζας. Αυτή την δουλειά την κάνουν πολύ καλύτερα οι Τράπεζες.
Και εδώ παρουσιάζεται το φαινόμενο αντί να καταφεύγουν τα Νοσοκομεία, στις Τράπεζες για χρηματοδότηση εξοπλισμού, φαρμακευτικού υλικού κλπ, να καταφεύγουν οι …. Προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται με υπέρμετρο τραπεζικό δανεισμό, έχουν ήδη πληρώσει ΦΠΑ, εφορία κλπ για ανύπαρκτα έσοδα από το Δημόσιο προς το Δημόσιο, έχουν πληρώσει τα εργοστάσια κοκ.
Στοιχειώδης αυτοσυντήρηση επιβάλλει το υλικό που πουλιέται στα Νοσοκομεία τής Ευρώπης πχ100 ευρώ, να προσφέρεται 500 ή 1000 στην Ελλάδα και πάλι να μην επαρκεί αυτή η διαφορά, γιατί είναι άγνωστος ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ τα πάσης φύσεως έξοδα αυξάνονται συνεχώς. Χωρίς μάλιστα συμψηφισμό με τις οφειλές τού ίδιου τού Δημοσίου. Ο παραλογισμός σ’ όλο του το μεγαλείο. Και αυτό ισχύει για οποιοδήποτε κλάδο εταιρειών σε δοσολοψίες με το δημόσιο. Ας πλήρωναν με ‘ζεστό’ χρήμα και τότε θα βλέπανε πόσο ανταγωνιστικά θα κατρακυλούσαν οι τιμές.
-Στην δεύτερη περίπτωση ‘θριαμβολογούν’ οι Υπουργοί επιδεικνύοντας συνταγές γιά παθήσεις …προστάτη σε βιβλιάρια γυναικών ή ετραχήλου σε βιβλιάρια …ανδρών. Και επικαλούνται την μέσω μηχανογράφησης, διόρθωση τού φαινομένου και σύλληψη γιατρών και ασθενών. Χωρίς να καταλαβαίνουν ότι δεν λύνουν υπαρκτό πρόβλημα υγείας, αλλά γραφειοκρατικό ταύτισης ασθενούς με βιβλιάριο και οικονομικό συγκεκριμένου Ταμείου.
Ειναι αξιοπερίεργο το γεγονός, πόσο εύκολα χάνουν τον στόχο τους οι κακόμοιροι Υπουργοί. Γιατί στόχος τού Υπουργού Υγείας δεν μπορεί να είναι άλλος από την κάλυψη όλων τών πολιτών εξ ίσου και τίποτε λιγώτερο.
Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχουν ευγενή και λιγώτερο ευγενή ταμεία ιατρικής περίθαλψης. ¨Η καθόλου περίθαλψη. Για την ακρίβεια δεν επιτρέπεται να μην είναι ασφαλισμένοι ΟΛΟΙ οι πολίτες με τον ίδιο τρόπο δημόσιας κάλυψης. Γιατί ο παππούς που έχει προστάτη, αλλά δεν έχει βιβλιάριο, ή είναι γραμμένος στο ΙΚΑ, που θα τον εξετάσει σε κάποια τέρμινα πιθανόν μεταθανατίως, είναι λογικό και ιατρικά ίσως επιβαλλόμενο, να καταφύγει σε βιβλιάριο Δημοσίου τής κόρης του ή τής ξαδέλφης του, ώστε να εξεταστεί και να του δοθεί θεραπεία άμεσα.
Συνεπώς, πού βρίσκεται το μεμπτόν, για τούς ξιφουλκούντες με ‘ιεραποστολικό’ μένος υπουργίσκους; Αφού το ζητούμενο είναι να είναι υγιής ο πληθυσμός. Αρα ο στόχος επετεύχθη. Και εδώ μιλάμε για την ουσία τών πραγμάτων και όχι για κυνήγι ….ανεμομύλων.
Ας κάτσουν λοιπόν οι Υπουργοί να ξαναβρούν το στόχο τους και να επιβάλλουν παγκοσμίως εφαρμοζόμενες διαδικασίες, υποχρεωτικές μάλιστα από τους Ευρωπαϊκούς Νόμους, αμοιβαίου ωφέλους στις δοσοληψίες αντί να τις εφαρμόζουν όπως τούς συμφέρει. Ας κάτσουν να βρούν πώς όλοι οι πολίτες θα έχουν την ίδια καλή ιατρική εξυπηρέτηση αντί να τους κυνηγούν επειδή ζητούν τον …ίδιο στόχο. Αλλοιώς να παραιτηθούν. Ουδείς τούς πίεσε να κάνουν αυτήν την δουλειά.
Δημοσιεύθηκε στον Πατρινό Τύπο τής 2/5/11

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: