PRASSINALOGA* Ι :Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για πολλοστή φορά ότι θα ‘τρέξει’ το ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών και τα προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητος. Ειδικά στα ΑΕΙ. Και αυτό θα γίνει, λέει, με την προσθήκη μαθημάτων …… επιχειρηματικότητος στα Προγράμματα Σπουδών. Κι έτσι ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί η ανεργία και θα καταστούν τα προϊόντα μας -και κατ’ επέκτασιν η οικονομία μας, ανταγωνιστικά.
Μα αν η καινοτομία και επιχειρηματικότητα ήταν θέμα ‘μαθημάτων’ το πρόβλημα θα είχε προ πολλού λυθεί διεθνώς. Αλλά επιχειρηματικότητα είναι πρωτίστως θέμα οικονομικού περιβάλλοντος, όπως φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, νομοθεσία επιχειρήσεων, υποδομές κλπ.
Δεν μπορεί επι παραδείγματι με φορολογία 40% να λειτουργήσει οποιαδήποτε επιχείρηση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Δεν μπορεί με φορολογική νομοθεσία χιλιάδων νόμων και αποφάσεων διάσπαρτων παντού, να σκεφθεί κανείς να ξεκινήσει επιχείρηση. Χωρίς επιτελείο λογιστών, φοροτεχνικών και νομικών. Θα τον κυνηγούν σ’ όλη του την ζωή. Οσο για να κλείσει ούτε να το σκεφθεί. Είναι γεμάτες οι εφορίες με κλειστές στην ουσία, αδρανείς επιχειρήσεις, που όμως ταλαιπωρούν διαχρονικά τους ατυχείς ιδιοκτήτες τους.

Η Ιρλανδία υπερασπίστηκε με νύχια και δόντια το δικαίωμά της να έχει ενιαία φορολογία 12%. Αντίστοιχα και η Κύπρος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί μια επιχείρηση και να έχει αρκετά κέρδη και να επενδύει σε έρευνες και να προσλαμβάνει περισσότερους υπαλλήλους και να κρατά χαμηλές τις τιμές τών προίόντων και υπηρεσιών της. Δηλαδή να έχουμε και αύξηση τής ανταγωνιστικότητος και μείωση τής ανεργίας και αύξηση κρατικών εσόδων. Και είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ξεκάθαρα την μείωση και το ενιαίο τής φορολογίας στο 15%.
Στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η μαρξική Αριστερά γαλούχησαν γενιές νεολαίας και κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, προσδίδοντας απαξία στο επιχειρείν. Φωνάζοντας δήθεν εναντίον των μεγαλοβιομηχάνων και καπιταλιστών, που πίνουν το αίμα τού λαού και τής εργατικής -κατά προτίμηση, τάξης, με μπουρί. Φυσικά χωρίς να αναφέρουν ότι οι μεν μεγάλοι είτε την έκαναν προ πολλού για αλλού, είτε ήσαν κρατικοδίαιτοι, με τις σχετικές αποφάσεις μάλιστα, να υπογράφονται, χωρίς ενδοιασμούς, από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά.

Πιπιλίζουν λόγω ΕΣΠΑ και την καραμέλα τής καινοτομίας. Πάλι με …μαθήματα. Μα καινοτομία σημαίνει και ύπαρξη ‘ιδέας’ και πρακτική της εφαρμογή. Και η μεν ‘ιδέα’ προϋποθέτει γνώση, η δε εφαρμογή εμπειρία και χρηματοδότηση. Πράγματα που λείπουν σε μεγάλο βαθμό απο τη χώρα μας. Ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα (δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας που εναγκαλίζει ασφυκτικά όλες τίς βαθμίδες εκπαίδευσης) χρηματοδοτεί την παραγωγή γνώσης και ιδιαίτερα μεταπτυχιακής εφηρμοσμένης έρευνας, ούτε επενδυτές που να παίρνουν ρίσκο υπάρχουν, ούτε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διατηρούν τμήματα έρευνας & ανάπτυξης δίδεται, με τις ασφυκτικές τακτικές και έκτακτες φορολογίες και μάλιστα μελλοντικές επί παρελθόντων ετών(!!!).
Αυτά απεικονίζονται ανάγλυφα στα στατιστικά τών χωρών ως προς την χρηματοδότηση, από τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο, τής έρευνας και ανάπτυξης, όπου κατατασσόμεθα στις τελευταίες θέσεις. Προς μεγάλη ευχαρίστηση αλλοδαπών εταιρειών και αλλοδαπών πανεπιστημίων, που μας πλασσάρουν τα προϊόντα τους και τούς τίτλους τους.

Ετσι το ρίχνουν κατ’ ανάγκη στα ….. μαθήματα. Που δεν αποτελεί καινοτομία , αλλά μάλλον κενοτομία.
………………..
*Φωνητική απόδοση με λατινικούς χαρακτήρες. Εικάζεται ότι είναι η φράση «πράσσειν άλογα» αν και κάποιοι γλωσσολόγοι επιμένουν ότι είναι η «πράσιν(α) ά-λογα». Πολιτκά πάντως δεν φαίνεται να έχει διαφορά.
Δημοσιεύθηκε στον Πατρινό Τύπο τής 16/5/11

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: