Υπέρ Ταμήλου (κι όχι μόνον) Λόγος

Εχει δίκαιο ο κ. Ταμήλος. Και νά γιατί: «Αντικείμενο της υποεπιτροπής υδατικών πόρων είναι η διαρκής παρακολούθηση, αξιολόγηση και αποτύπωση της κατάστασης των υδατικών πόρων της Χώρας, η διερεύνηση και εκτίμηση ζητημάτων που σχετίζονται με την επάρκειά τους και η υποβολή προτάσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους. Οι προτάσεις της υποεπιτροπής υποβάλλονται στην επιτροπή και διαβιβάζονται από τον Πρόεδρο της Βουλής στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές, στους αρμόδιους Υπουργούς και τους αρμόδιους φορείς» (Κανονισμός Βουλής άρθρο 43Α, εδ (x).2γ).

Μόνο από αυτό το άρθρο, αντιλαμβάνεται κανείς το ανεδαφικό τών προσπαθειών τών Βουλευτών και τον παραλογισμό τού πολιτικού συστήματος, που τόσο αιχμηρά, αλλά λογικά, διετύπωσε ο κ. Ταμήλος.

Αντί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Φορείς (Ειδικοί Δημόσιοι Οργανισμοί, Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και εσωτερικές διευθύνσεις Υπουργείων) να ‘παρακολουθούν, αξιολογούν, αποτυπώνουν, διερευνούν, εκτιμούν και υποβάλλουν αναφορές και προτάσεις’ γίνεται εντελώς το αντίστροφο !!!. Κι έπειτα απορούμε για το πού πάει αυτή η χώρα.

Αυτό ακριβώς είχε αποτυπωθεί από τον Μαυρογιαλούρο (Κωνσταντάρα) στην περίφημη ρήση «.. την ανάγκη ενός αρρώστου [για θεραπεία] δεν την αποφασίζει η [ιατρική] επιστήμη, αλλά η … πολιτική»

Ετσι, σημαντικό κομμάτι τών νόμων ή αποφάσεων είναι κυριολεκτικά για γέλια ή κλάμματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την ακατανόητη εσωτερική ‘αγωνία και παρόρμηση’ τού κάθε Υπουργού (ή κυβέρνησης ή κόμματος) να αφήσει και -ακόμη χειρότερα, επιβάλει το …στίγμα του. Με αποτέλεσμα τα γινόμενά του να ακολουθούν την μοίρα όλων τών στιγμάτων, ως λεκέδων πλέον. Αφού επιρρεάσουν εκατομμύρια συμπολίτες όμως.

Το ότι οι υπο/επιτροπες δεν είναι πανεπιστήμια και οι μετέχοντες δεν πάνε να μορφωθούν, αλλά να παίρνουν πολιτκές αποφάσεις επί -συμπληρώνω εγώ, επεξεργασμένων, αρμοδίως και επιστημονικά, θεμάτων, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα όταν λέγονται από κάποιον που –σύμφωνα με το επίσημα αναρτημένο βιογραφικό του, έχει άριστες σχετικές σπουδές, διαρκή επαγγελματική παρουσία και έρευνα στην εφηρμοσμένη μηχανική και επί σειρά ετών Προέδρου τής ΔΕΥΑΠ Τρικάλων, άρα μη ανυποψίαστου επί τού αντικειμένου..

Ομως ανεδείχθη και μια άλλη πτυχή, που συχνά στα γραφόμενά μας περιγράφουμε: οτι το πολιτικό σύστημα ταμπουρώνεται πίσω από το τυρανικό κεκτημένο του, να διαφαντεύει απόλυτα τη ζωή όλων μας, τα τυχόν ‘ανησυχητικά’ ευρήματα τής Επιστήμης και οι αντίστοιχες φωνές να μην έχουν αποτελεσματικότητα και να μην αφήνει τον δημόσιο τομέα να αποφασίζει καθόλου. Και ανευθρίαστα μετά, να τον κατηγορεί για ανικανότητα και να απολύει, με βάση τα …..μνημόνια. ‘Η να αποδέχεται τοποθέτηση, λειτουργία και αποφασιστική αρμοδιότητα ‘τεχνοκρατών’ ξένων, πέρα από Σύνταγμα και νόμους, ενώ δεν το αποδεχόταν για τούς ίδιους τούς Ελληνες τεχνοκράτες.

Σε αντίθεση με την Δύση όπου δεν διαννοούνται οι πολιτικοί να λειτουργούν ανεξάρτητα από τούς καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς ή καπελώνοντάς τους. Τι να πεί κανείς;

Και για να προλάβω ορισμένους καλοθελητές, τον κ. Ταμήλο ούτε γνωρίζω, ούτε είχα ακουστά μέχρι τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Δημοσιεύθηκε στον Ρεπόρτερ Πατρών τής 7/12/12

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: